Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Juletræet med sin pynt

Juletræet med sin pynt
Udgivet af Line Hage, man d. 29. nov 2021, kl. 14:15
Prædikener og reflektioner

På min barndoms juletræ var der hvide lys. Det var der heldigvis også på min mands barndomstræ, så den tradition stiller vores børn ikke spørgsmålstegn ved. Indtil de engang selv skal flette juletraditioner sammen med den de elsker – og han eller hun måske voksede op med røde lys på træet!

Julepynt er fyldt med følelser, og med symboler og betydning. Lad mig her pege på den kristne julepynt, hvor topstjernen nok er det tydeligste tegn på julens kristne budskab. De vise mænd (astrologer) og den store stjerne: https://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline/Matt/2

Stjernen over Bethlehem, har den flotteste plads på juletræet.

I gamle dage, da man lavede julepynten selv, var det helt almindeligt, at der på træet var en Jakobsstige. Stigen løb fra topstjernen og helt ned til foden af træet.  Jakobs drøm: https://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline/1_Mos/28

Jakobsstigen var sirligt klippet i papir med engle på, der ligesom løb op og ned mellem himmel og jord. Med julepost fra Gud til mennesker med det glade budskab om den lille frelser i krybben. Det er et stort arbejde at lave sådan en Jakobsstige, og det er nok derfor den er gået af mode. Men den findes stadig, og i dag er det børnene, der laver den til jul. Nu kalder vi Jakobsstigen for en juleguirlande med papirstrimler i mange farver, der bliver sat sammen i en lang kæde – eller en musetrappe.

Alle private juletræer er forskellige og personlige, men de fleste har nok julekugler på deres træ. Julekuglerne var oprindeligt æbler, som man havde gemt fra efterårets høst. De fineste små røde saftige æbler, som blev pudset blanke og fik et rødt bånd at hænge i. Ligesom æblet i paradisets have, for det var dette æble, der gjorde os til de mennesker vi er i dag. Det var paradisæblet, der lærte os at se forskel på det gode og det onde. Og det er derfor vi kan få dårlig samvittighed, når vi ikke gør det gode, selvom vi godt ved, at det er dét vi skal.

Julekuglerne skal dog ikke give os dårlig samvittighed. De skal bare minde os om at vi er mennesker – på godt og ondt. Adam og Eva og slangen og æblet: https://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline/1_Mos/3

Julen er hjerternes fest

Mon ikke der er julehjerter på de fleste træer rundt omkring i de små hjem? Hjerternes symbolik taler for sig selv. Vi ved alle sammen, at de betyder kærlighed. Kærlighed til mor og far og til børnene. Kærlighed til kæresten og vennerne. Kærlighed til sin by og sit land. Kærlighed til hele verden og til Gud. Kærligheden er størst af alt og julenat blev den født, som et lille barn i en lun stald. Det er helt vildt at tænke på – at kærligheden blev levende som et menneske, en man kan tage og føle på og snakke med. Og kærligheden viste sig at være stærkere end døden, da Jesus blev voksen og døde, men opstod fra de døde påskemorgen. Alt det her er ikke til at fatte, men sådan er det vist bare med kærligheden. Den overgår vores forstand. Vi kan ikke forstå den, bestemme over den, fange den eller holde den fast – alligevel er kærligheden det vigtigste i vores liv. Hvem kan leve uden?

Julelys i øjnene

Lysene på juletræet er tegn på, at der er noget guddommeligt på spil i julen. Noget der er større end os selv, noget vi ikke kan forstå, men alligevel mærker ganske tydeligt, når det kommer tæt på os – ligesom kærligheden. Vi kan kalde det julestemning. Julelyset er ligesom glorierne om hovedet på Jesus og Maria, ligesom stråleglansen rundt om englene, når de stiger fra himlen ned til jorden. Det er også derfor juletræerne bliver pyntet med lametta, glitterstads og glimmer, for det får lysene til at stråle endnu mere. Fra Johannesevangeliet: I Ham var liv, og livet er menneskers lys. Og lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke. https://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline/Joh/1

Julens farver har også et kristent udspring: Rød er for kærligheden, Guld er gaven fra de vise mænd, som viser, at det er en kongelig fødsel. Hvid er for lyset og englenes rene sind. Den violette hører egentlig ikke til jul, men til adventstiden og den symboliserer den menneskelige dårlige samvittighed, som julekuglerne også handler om.  Det handler om at rense sit sind for tunge tanker – få sagt undskyld og gøre det, der var skidt godt igen inden juledagene, hvor glæden skal være så stor og ren som muligt.

Først skal træet vises, siden skal det spises

Til jul skal ingen mangle noget. Alle skal være mætte, varme og trygge. Sådan gav det mening engang i mere knappe tider, at hænge julegodter på træet. Pebernødder og rosiner i kræmmerhuse, som købmanden i gamle dage pakkede varer ind i.

Det er med fra kristendommens begyndelse, at vi deler det vi har med dem, der ikke har. Den første kristne menighed:  https://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline/ApG/2

Derfor deler kirkerne hvert år julehjælp ud, så også folk med små penge kan få del i julens fest og overflod og måske endda få råd til en gave, som man kan glæde sig til at give videre. Gaverne hører med til juletræets pynt, som det helt grundlæggende ved julefesten: At vi bliver glade af at give.

Gaverne er er også fødselsdagsgaver. For det er jo en fødselsdag vi fejrer – Guds fødselsdag, hvor Han giver alle sine gaver videre til os.

Læs juleevangeliet her: https://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline/Luk/2

Glædelig jul